Wednesday, 26 October 2016

donax variabilis (coquina) - siput remis


Ni siput remis atau nama saintificnya
Ialah donax variabilis atau coquina atau pipi di australia.


Monday, 7 September 2015

Ikan selat

Ni pula ikan selat, juga mancing kat kolam tadahan banjir taman keladi, sungai petani.

Ikan ni banyak tulang, tapi masa nk goreng, kelar rapat2. Goreng garing2 tulangnya pun rangup, rasa manis dan sedap.


Ikan kenyeng

Macam lawak je nama ikan ni, ikan kenyeng. Rupa lebih kurang ikan baung tapi species kecik, paling besar pun 6  inci saja. Rasa ikan ni sedap.

Kami mancing kat kolam tadahan banjir taman keladi, sungai petani

Ii

Ikan pacu

Ni ikan pacu yang kami mancing kat kolam tadahan banjir kat taman keladi sungai petani.


Ketam vietnam

Ketam ni memang first time tengok. Kata penjual ikan tu, ketam vietnam. Mungkin mai dari vietnam kut. Sekilo Rm46. Kaknab beli sekor 700 gm harganya rm34. Tak kisah lah mahal pun nak rasa.

Ketam vietnam

Kaknab masak gulai dengan ketam.
Sedap juga ketam ni, rasanya manis.

Friday, 1 February 2013

UDANG GERAGAU/UDANG HALUS

Udang geragau atau udang halus ialah udang yang kita buat belacan dan cincalok, udang ini boleh terdapat di tepi pantai. kalau hendak menangkapnya dengan meranduk air sampai ke tahap dada menggunakan tangkul yang besar, dipanggil mengiring udang.Udang ini kaknab beli kat pasar sekilo rm5 sahaja. kalau buat cucuq udang memang sedap.