Thursday 19 April 2012

ikan pekasam

ikan puyu yang aku pancing kat parit depan rumah aku, memang besar2 ikan ni, hampir sebesar tapak tangan aku. kalau masak gulai dengan keledek memang sedap. hari2 aku pancing dah tak larat nak masak lagi, gulai dah, masak lemak cili api dah, masak cabai dah, goreng pun dah. dah tak ada resepi lain lagi selain dari dari yang aku sebut tadim jadi ikan puyu  yang aku pancing buat pekasam la pulak. sedap juga pekasam yang aku buat, aku ambik dari internet, terima kasih pada yang tak lokek bagi resepi pekasam, mai aku pula bagi kat hampa resepi pekasam ni, aku modified sikit, tu yang bertambah sedap, tak berapa masin pekasam aku,

1 kilo ikan puyu
4 camca makan garam (atau 3/4 cawan) - bahagi 2 - separuh untuk digaramkan separuh lagi untuk dicampurkan dengan beras tumbuk
4 keping asam keping
1 mangkuk beras goreng hingga brown kemudian blend halus
 sedikit air suam

basuh puyu hingga hilang hanyir dan betul2 bersih, setelah kisar dengan garam dan asam, aku rendam dengan cuka+air selama sejam. boleh juga perap dengan tepung gandum kalau tak mau guna cuka.
garam kan semalaman bersama asam keping.
air suam + garam yang baki tu. lalu diadun dengan beras halus tadi agak2lah jangan terlalu pekat dan cair, salut lah semua ikan puyu2 tu, peram selama 2-3 hari, hingga ia berbau macam pekasam lah kan. lepas tu simpan dalam peti ais, sekian lah saja resepi ku ini. Kalau kita buat sendiri memang dijamin bersih dan suci.


No comments:

Post a Comment